prev
next

High-End studio voor DJ en producer Dannic en een interview

08-06-2018
news

De internationaal bekende DJ en producer Dannic is een naam die synoniem staat voor de Nederlandse Dance Industrie. Samen met de top van Nederland, waaronder zijn beste vriend Hardwell, geeft Dannic acte de presence op de grootste festivals en in de meest prestigieuze clubs over de hele wereld. Daan Romers wilde een specifieke eigen studio en had bij veel van zijn collega’s studio’s bezocht en er in gewerkt. Romers zocht naar een studio die van zeer hoge kwaliteit was, zowel qua inrichting en uitstraling maar ook voor wat betreft de klank. Uiteindelijk heeft Romers gekozen voor de topline uit de  KB|MF studio concepten. De studio is specifiek voor Romers getuned voor wat betreft zijn akoestische eisen: een mix van ‘club’ en componeren. Nadat de ontwerpen, de inrichtingsvoorstellen en de begroting gemaakt waren was de keuze voor Romers eenvoudig.

 Nieuwe Studio Dannic

 “Als ik naar mijn eerdere werk luister hoor ik een fris geluid in de hoge frequenties, heel veel energie aan de bovenkant, maar ik wil dat het ook in het laag helemaal klopt, dat het warm en dik klinkt!”  

 Dannic wist precies wat hij wilde horen in zijn nieuwe studio, tevens het hoofdkwartier van zijn label Fonk Recordings. Net als Tiësto en zijn goede vriend Hardwell komt DJ en producer Dannic, in het dagelijks leven Daan Romers, uit Breda. En net als zijn collega’s is hij een drijvende kracht in de dance industrie. En niet alleen op het podium, ook achter de schermen. Nadat hij zijn eigen label Fonk Recordings onderbracht bij Spinnin’ Records, het grootste platenlabel op het gebied van dancemuziek ter wereld, werd het tijd voor een betere studio. En na jaren ‘op zolder’ te hebben geproduceerd in een zelfgebouwde ‘studio’ wist Daan exact wat hij wel, en juist niet meer wilde.

 Je studio is gebouwd door KB|MF, hoe ben je bij hen terecht gekomen?

Daan: “Nadat ik besloot een goede studio te gaan bouwen ben ik bij veel collega’s gaan kijken en vooral ook gaan luisteren. Sommige studio’s zagen er werkelijk fantastisch uit maar klonken ronduit slecht. Bij de mannen van Sick Individuals klonk het precies zoals ik het wilde. Zij raadden mij aan om met KB|MF te gaan praten, die hadden de akoestiek gedaan. En zo kwam ik met Okke van Bergen in gesprek. Okke kwam tot de conclusie dat mijn oren inmiddels goed getraind zijn en  gaf aan dat een goede klankbalans en stereobeeld niet alleen voor het geluid van belang is maar ook tijd scheelt bij mixen en masteren.”

 De studio en het kantoor van Fonk Recordings zijn gebouwd in een bestaand, oud pand. Hoe zijn jullie te werk gegaan?

Het advies was om  in een vroeg stadium samen met mijn architect , Puur.NL uit Breda in overleg te gaan. . Vanaf start was er een goed en direct contact. En dat is heel prettig, ook omdat  ik veel in het buitenland ben. Puur.NL heeft het pand geheel verbouwd en in overleg en op advies hebben we  de indeling in casco ruimten gemaakt.“

 “Ik had de studio in eerste instantie wat kleiner bedacht maar Okke legde uit dat ik groter en met name breder moest denken om te zorgen dat het akoestisch goed zou komen. Aan alle zijden is nu bijna een meter ruimte achter de akoestische wanden. Vooral ook om de lage tonen goed te laten klinken. Ik sta op steeds grotere podia en dan is het laag  van groot belang.“

 Is dat een kwestie van speakers?

Daan “Dat was ook de eerste vraag van Okke: wat ga je voor speakers gebruiken? Ik gebruik de Focal SM9 monitoren en daar ben ik erg blij mee. KB|MF is hier vervolgens omheen gaan ontwerpen. En wat ik al zei, het lage, de sub, was erg belangrijk voor mij. Ik wil het echt voelen!“

Daan: “De ruimte is zo stil en zo zuiver geworden dat je bijna niet in de gate hebt hoe hard je luistert. Er is geen vervorming en je wordt minder snel moe. Ik kom veel frisser de studio uit.  In mijn vorige was ik na een paar uur kapot, waren je oren al moe en wist ik dat het geen zin had om bijvoorbeeld nog een track te masteren. Hier kan ik de hele dag werken”

  De ruimte klopt, het laag loopt niet op dus die druk is er niet meer. We hebben ook een scala aan materialen bekeken. Daardoor heb ik nu een ruimte die heel goed en prettig aanvoelt. Net zoals een woonkamer, je wil er graag zijn. En ik  heb gekozen voor een goede luchtverversing natuurlijk.”

 

Je studio is ontdaan van faders en analoge spullen?

“Ja klopt, geen faders en geen analoge apparatuur. Ik heb een UAD kaart in mijn Mac Pro en daarin gebruik ik heel veel compressoren en IQ’s  en dat is als emulatie van analoge apparatuur, het komt heel erg in de buurt.

                                                                                                          

Je speakers staan op de millimeter afgesteld, hoe belangrijk is dat?

“Eindelijk heb ik nu letterlijk een echt goed stereobeeld voor me. Voorheen was het  een beetje gokken. Ik heb veel minder mijn meters nodig en kan meer op gehoor doen. Ik weet nu dat hoe het hier klinkt het ook zo bij jou klinkt. Maar vooral heb ik in deze studio nu een veel betere klankbalans waardoor ik sneller en beter kan mixen.”

 

Wat had je nog meer voor wensen?

Daan: “Ik wilde daglicht, en dat kon  gelukkig ook. De verlichting is hierop afgesteld. Natuurlijk is de sfeer met een app aan te passen, maar ik wil geen felle kleuren. Ik wilde een huiskamer uitstraling, met warme materialen. Dat zie je terug in de houten panelen die ook als diffuser werken. En het plantje maakt het helemaal af.” Ik mocht zelf bepalen wat er op de vloer kwam, ik mocht alles kiezen.” Okke: “Ja, wij compenseren het dan gewoon. Wij moeten zorgen dat de creativiteit zijn vrijheid krijgt, de ruimte moet gewoon kloppen en de gebruiker moet zich thuis voelen.”

 

De desk is ook op maat gemaakt?

Daan: “Okke liet me een voorbeeld zien en die wilde ik eigenlijk meteen, met keyboard lade natuurlijk. Alles is op maat gemaakt en wat erg prettig was dat de mannen van KB|MF alles tot op de millimeter hadden opgemeten en in hun werkplaats prefab hebben geproduceerd. Hierdoor is vervolgens de hele studio binnen twee weken gebouwd, inclusief superstrakke afwerking.” Okke: “Daan had een strakke deadline gesteld. Omdat we in huis alles kunnen maken kunnen we ook garanderen dat we op tijd opleveren. Door grote delen van te voren klaar te maken besparen we enorm veel tijd op de locatie, wel zo fijn voor de klant.”

Daan: “Om de hele ruimte bouwkundig casco te krijgen is veel tijd verloren gegaan, mede door allerlei bureaucratie. Gelukkig hebben KB|MF en Puur.NL dit mij uit handen genomen. Ik ben erg blij en trots dat ik dit nu heb en hier de komende tien jaar mee verder kan. Alles is zo keurig en megastrak afgewerkt, exact zoals het was op de 3D animatie die Okke me liet zien. Ben er erg blij mee!”

 

 

KB|MF design | acoustics | furniture